HårborttagningHårborttagning

FrisyrerFrisyrer

Välja rätt produkter för håret

För att håret ska må så bra som möjligt är det viktigt att man använder sig av rätt och bra produkter. Det har upptäckts att det finns ett flertal hårprodukter som faktiskt är felmärkta eller rent av skadliga att använda. Några av dem innehåller ämnen som kan göra håret torrt, andra ämnen kan göra så att håret ser flottigt ut. Men hur väljer man egentligen rätt hårvårdsprodukter och vad är bra att tänka på?

Är dyra produkter bättre än billiga?

Det finns hårvårdsprodukter, schampo och en hel del annat i flera olika prisklasser. En del produkter kan användas både som schampo, balsam och som duschcrème, och de kostar omkring 20 kronor. Andra schampon kan kosta över 200 kronor för en liten flaska. Det som många gånger skiljer är märket på produkten samt dess innehåll. En dyrare produkt kan också vara drygare att använda vilket gör att en liten flaska räcker längre. Det finns dock inte några garantier för att en dyr produkt är bättre. Det beror många gånger på den individuella hårtypen.

Se till innehållet

När man ska välja hårprodukter lönar det sig också till att se över vad produkten faktiskt innehåller. Ibland är innehållsförteckningen väldigt lång och den kan innehålla helt onödiga ämnen. Ofta är det klokt att titta efter kortare innehållsförteckningar. Om man är vegan eller ifall man vill undvika produkter som har testats på djur är just innehållet än viktigare att se över. Ibland räcker det nämligen inte med att bara titta på stämplar som talar om att produkten ska vara veganvänlig eftersom den kan innehålla ingredienser som testats på djur tidigare.

Välj produkter efter din hårtyp

Hårvårdsprodukter finns för flera olika hårtyper. Om man har torrt och skadat hår finns det produkter som hjälper mot det, andra varianter tar bort mjäll medan en tredje variant gör att håret inte lika snabbt ser fett ut.

Hitta rätt produkter

Det är inte helt lätt att hitta rätt produkter för håret. Ibland kan man behöva testa sig fram för att finna den hårvård som passar det egna håret allra bäst. Man bör dock tänka på att det kan ta ett tag för håret att vänja sig vid nya produkter. Man bör alltså inte bara tvätta håret med ett nytt schampo en gång och sedan tro att det inte fungerar utan man bör prova det minst tre gånger innan man bildar sig en uppfattning. Undantaget är självklart om man får klåda eller utslag av produkten. Då kan det vara något man inte tål i den och i sådana fall bör man inte fortsätta använda den. Ett annat tips kan vara att rådfråga sin frisör om denne har några tips på vilka produkter som kan vara bra att prova för att komma till rätta med olika hårproblem.

Vad sliter på håret?

De allra flesta vill att håret ska se friskt och välmående ut. Men vad inte lika många har full koll på är att det finns en hel del saker som sliter på håret. En sak som påverkar håret rejält är den kost man äter. På 1177 kan man läsa mer om vad en bra kost bör innehålla och man får också veta mer om hur maten påverkar hårets kvalitet och växt. Om man inte äter rätt kan man till exempel snabbt tappa en hel del hår och det kan också växa mycket långsammare.

Färg och blekning

Hårfärg och produkter som bleker håret sliter också en hel del på det. Ju mer permanent färgen är, och ju djupare den går in i hårstråna desto mer sliter den. En lätt toning som bara sitter under ett fåtal tvättar sliter mycket mindre på håret än vad en rejäl blekning gör. Generellt sätt sliter också hårfärg och blekning som görs hemma mer på håret än om man utför behandlingarna hos en frisör. Det beror på att kemikalierna hos frisören anpassas för att passa just den aktuella hårtypen. Så är inte fallet med färg och blekning som köps i butik.

Avgaser och föroreningar

Avgaser och föroreningar i luften sliter också på håret och de kan göra att bland annat färgat hår får en annan ton. Om man bor i en stad där det är väldigt förorenad luft kan det vara klokt att skydda håret med en sjal eller liknande när man går ut. Det är också klokt att använda skyddande produkter och att tvätta håret extra noga när man varit i en förorenad miljö.

Hårsnoddar

Hårsnoddar med metalldelar samt väldigt tunna snoddar kan även de slita en hel del på håret. Om man har håret uppsatt mycket kan man snart börja ana att håret slits mest där snodden sitter. Det finns mer skonsamma snoddar som inte har några metalldelar och som inte heller sliter lika mycket på håret. De här snoddarna fastnar inte heller lika lätt i håret.

Värme

Värme är också en sak som sliter på håret. Om man plattar, lockar eller blåser håret torrt med hårtork kommer det att utsättas för mer eller mindre värme. Det finns produkter som kallas värmeskydd som kan vara väldigt bra att använda, särskilt om håret ofta utsätts för värmen.

Tvätta håret rätt

På sajter som Expressen och även i sociala medier kan man ofta läsa olika tips om hur man ska tvätta håret. Just att tvätta håret är kanske en sådan sak som kan verka självklar för de flesta men det finns faktiskt olika metoder för att tvätta håret och en del saker att tänka på.

Balsammetoden

En av de metoder som kanske är mest populär när det gäller hårtvätt är den så kallade balsammetoden. Då tvättar man helt enkelt håret bara med hårbalsam och man använder inte alls schampo. För den som under hela sitt liv har använt schampo kan det här låta konstigt men många har fått väldigt bra resultat av metoden.

Skölj noga

När man tvättar håret är det också viktigt att man tänker på att skölja ur både schampo och balsam väldigt noga. Görs inte det kan man drabbas av klåda i hårbottnen, mjäll och andra besvär. Särskilt barn kan ha lite svårt för att skölja ur håret ordentligt. Det kan vara klokt att hjälpa mindre barn att skölja ur produkterna. Det finns också schampo med en lättare formula som är lite lättare att skölja ur vilket kan vara praktiskt om man inte vill lägga så mycket tid på att tvätta håret.

Tvätta håret två gånger

Om håret är mycket smutsigt kan det vara klokt att tvätta det två gånger. Då använder man först schampo en gång och låter det verka en stund. Man sköljer sedan ur schampot och sedan applicerar man produkten en gång till innan man sköljer ur och fortsätter med balsam. Schampot bör särskilt koncentreras till hårbottnen då det är där produkten gör som mest nytta i rengörande syfte.

Rakning

Det är inte bara på huvudet man har hår utan det finns faktiskt på större delen av kroppen. Ibland är hårväxten mer önskad, i andra fall mindre. Det är upp till var och en om man vill raka sig eller inte. Hos UMO kan man läsa mer om hur det går till att raka sig och om vad man behöver. Men vad är bra att tänka på?

Blir hårväxten värre av rakning?

En vanlig myt är att hårväxt blir kraftigare eller värre av rakning. Så är dock inte fallet. Det hår som växer ut kan dock vara lite mörkare innan det blekts av solen och det kan göra att håret ser tjockare och kraftigare ut. Så är dock inte fallet.

Måste man ha rakgel eller rakskum?

Det är en stor fördel att ha en rakgel eller ett rakskum när man rakar sig. Dels minskar det risken att man skär sig och dels minskar risken att drabbas av irritation efter rakningen.

Måste man raka sig?

Nej, man måste absolut inte raka sig om man inte vill det. Om man vill raka sig eller inte är helt individuellt. Många trivs med att raka sig, andra ansar håret och vissa låter det växa.

Vaxa bort hår

Ett annat sätt att ta bort oönskad hårväxt på är genom att vaxa bort den. Hos Aftonbladet kan man ibland läsa artiklar om vaxning och om fördelarna med det. Men hur går det till och kan man vaxa bort hår själv?

Gör det ont att vaxa bort hår?

Ja, det kan göra ont att vaxa bort hår. Hur ont det gör varierar dock från person till person. I de flesta fall vänjer man sig dock och efter ett tag gör det inte längre lika ont.

Hur går det till?

Man kan antingen använda varmt vax, eller vaxremsor. Vaxet eller remsorna placeras på den oönskade hårväxten och sedan rycks de bort. Håret dras då ut ur sina hårsäckar. Hårväxten blir ofta mindre när man vaxat regelbundet och många upplever mindre irritation med vaxning jämfört med vanlig rakning.

Vaxa själv

Det går att vaxa bort hår på egen hand. Vax kan köpas online eller i olika fysiska butiker. Det är viktigt att tänka på att man inte värmer varmt vax för mycket. Om man känner sig osäker kan det vara klokt att istället köpa vaxremsor som bara appliceras på området med oönskad hårväxt och sedan dras de bort.

Lära sig göra frisyrer

Ibland kan det vara roligt att göra frisyrer på sig själv eller andra. Men det är inte helt enkelt. Inom yrken som frisör och hårstylist får man lära sig hur man går till väga men det finns även andra sätt att lära sig göra frisyrer på.

Videor online

Online finns det många videor där man kan lära sig göra frisyrer. En stor fördel med det här är att man kan pausa videon, man kan spola tillbaka och det går att titta flera gånger om man inte riktigt förstår hur något ska göras.

Lära sig av en vän

Om man har en vän som är duktig på att göra olika frisyrer kan man också lära sig av den personen. Det kan vara klokt att ha en extra person med sig som man kan göra frisyrerna på. Det är nämligen svårt att göra dem på sig själv när man lär sig.

Läsa i böcker

Det finns också flera böcker som handlar just om frisyrer och om hur man gör dem. Det är dock inte helt lätt att bara lära sig från bilder och text, även om andra har lättare för just det här sättet att lära sig. Under tiden man övar kan det vara bra att ha en peruk eller löshår att träna på. Det behöver inte vara hög kvalitet på håret, eller en dyr peruk. Det viktiga är att man lär sig tekniken. Kan man den blir det i regel lättare att sedan öva på sitt eget hår.

Göra frisyr på sig själv

Att gå till en frisör bara för att sätta upp håret kommer att bli dyrt i längden och mest troligt inte heller hållbart. Att göra det någon gång inför en fest, bal eller kanske för ett bröllop är en helt annan sak. Till vardags kan det vara bra att kunna göra lita lätta frisyrer på sig själv. Att sätta upp håret i en hästsvans är i regel inget problem, inte heller att göra enkla flätor.

Ha en spegel till hands

Det är bra att ha en bra spegel till hands när man ska göra frisyrer på sig själv. Det finns förstorande speglar som också kan användas för att man ska kunna se sitt bakhuvud under tiden man arbetar med håret. Man måste dock tänka på att bilden i spegeln vänds åt andra hållet och det är lätt att bli lite förvirrad.

Piffa till frisyren med tillbehör

Även en enkel frisyr kan piffas upp med lite roliga tillbehör. Man kan till exempel fläta in band i en fläta, man kan använda en sjal för att göra frisyren mer färgglad eller kanske en mönstrad tofs för att sätta till lite extra färg.

Om du har några frågor till oss kan du komma i kontakt med oss genom formuläret.

revlonprofessionalbrands.se – Allt om hårrevlonprofessionalbrands.se – Allt om hår