Vi föds med ett visst antal hårsäckar och antalet kan vi inte påverka. De som är födda med fler hårsäckar får ett tjockare hår än de som föds med färre. Hur vi mår på insidan påverkar håret, men det gör även den dagliga hanteringen av håret.

Var rädd om håret

Om du upplever en uttunning av håret som inte beror på några hormonella eller kostrelaterade orsaker så kan det mycket väl bero på att du misshandlar ditt hår. Det finns väldigt många produkter som kan skada håret och du själv är den främsta orsaken till att håret blir förstört. För att undvika att förstöra håret bör du:

  • Undvika att färga det. Hårfärg skadar håret, speciellt blekning. Blekning innehåller extremt starka medel som torkar ut håret oerhört mycket, vilket kan bidra till att håret lätt går av.
  • Undvika värmebehandlingar. Precis som blekande hårfärg så torkar även värmebehandlingar ut håret. Är man inte försiktig när man värmebehandlar sitt hår så kan det även brännas av.
  • Använda rätt produkter. För att håret ska tåla alla skadliga behandlingar man utsätter det för bör man ha rätt hårvårdsprodukter som återfuktar och ger håret bättre möjligheter att överleva.
  • Borsta försiktigt. Många borstar sitt hår alldeles för våldsamt. Borsta håret som om det var av silkestrådar och använd gärna en borste som är speciellt utformad för att vara snäll mot håret.
  • Borsta inte håret när det är blött. Håret är mycket mer skört när det är blött. Undvik att borsta det när det är blött, eller var extremt försiktig om du gör det.
  • Använda balsam. Var noga med att alltid använda balsam. Schampo stökar till håret genom att ta bort all olja, vilket bidrar till att håret lätt tovar sig, men balsam reder ut det.