Som nämnt tidigare så kan en orsak till att så många har en emotionell koppling till sitt eget och andras hår vara att håret avslöjar hur vi mår på insidan. Håret påverkas i stor utsträckning av både den fysiska och mentala hälsan. För den som vill ha ett välmående hår räcker det alltså inte med att använda en viss typ av hårvårdsprodukter.

Håret och hälsan

När håret växer ut från hårbotten är det till stor del en död vävnad, eftersom man inte har någon blodtillförsel i håret och man kan därför inte påverka hårets kvalitet när det väl har växt ut. Dock kan man göra vissa saker för att skada håret eller vårda det så bra som möjligt efter att det har växt ut, vilket i sin tur påverkar hårets kvalitet. Men den största delen av hårets ursprungliga kvalitet börjar inifrån, i hårsäcken. Det är där det avgörs hur håret ska bli när det växer ut. Genom att äta en näringsrik kost blir håret starkare. Därför upptäcks näringsbrist ganska lätt genom att titta på hårets kvalitet. Stress är också något som påverkar håret i stor utsträckning. Eftersom kroppen styrs av hormoner så påverkas håret av såväl stress som graviditet och andra hormonella störningar som kan uppkomma i livet.

För att få ett starkt och välmående hår bör man se till att få i sig en näringsrik kost med alla nödvändiga vitaminer och mineraler som man behöver. Dessutom är det viktigt att undvika stress så mycket som möjligt. När det kommer till andra hormonella störningar kan det vara svårare att hantera den bakomliggande orsaken. Sköldkörtelrubbningar är en vanlig orsak till att kvinnor får kala fläckar och dihydrotestosteron (DHT) är en vanlig orsak till varför män tappar håret. Dessa går att åtgärda med hjälp av rätt kost och kosttillskott. Graviditet, högt insulin och klimakteriet kan också påverka håret och göra det tunnare.

För att komma tillrätta med orsaken bakom just ditt håravfall bör du undersöka vad den bakomliggande orsaken kan vara. Kanske äter du dåligt, kanske har du just genomgått en graviditet, befinner dig i klimakteriet och/eller stressar mycket. Eventuellt kan du behöva ta ett blodprov för att få svar på vilka hormoner som det finns ett överskott av i din kropp så du slipper gissa dig till det.