Håret är oftast starkt förknippat med en persons identitet och många upplever en stor sorg när de förlorar håret eller har fått fel frisyr efter att de varit hos frisören. I många kulturer är håret en stor del av kulturen på gott och ont och håret har olika betydelser runt om i världen.

Varför spelar håret så stor roll?

De flesta har en stark emotionell koppling till sitt hår. Därför är det många som upplever ett starkt obehag om något påverkar deras hår negativt. De som drabbats av cancer och tvingas genomgå cellgiftsbehandling kan uppleva situationen som extra svår när håret faller av. Likaså kan män som tappar håret känna sig starkt påverkade psykiskt av det. De flesta har någon gång varit med om att få en dålig frisyr hos frisören, vilket kan upplevas som en enorm katastrof. Men varför är håret så viktigt för de flesta människor? Det kan finnas flera orsaker till varför håret påverkar oss så mycket. En möjlig orsak kan vara att håret ofta förknippas med vår fysiska hälsa. Hårets skick, precis som huden, är en faktor som kan avgöra hur någon mår, om man har bra gener och om man äter ordentligt och tar hand om sig. Med andra ord spelar håret en viktig roll när vi ska hitta en partner och/eller när vi vill bestämma hur vi ska uppfattas av andra. En annan orsak till varför håret spelar en stor roll kan vara för att det är svårt att dölja håret. Precis som med ansiktet så är det svårt att dölja skavanker som rör huvudet. I många kulturer är håret något som antingen ska framhävas eller döljas. I Sverige är håret inte lika laddat som på många andra platser på jorden, men de flesta skulle ändå säga att ett tjockt hår både på män och kvinnor anses vara mer attraktivt.

Undantag finns

Självklart finns det undantag när det kommer till människor och deras emotionella koppling till hår. Många bryr sig inte om hur deras eller andras hår ser ut och gör det inte heller till en stor sak att råka få en felaktig klippning hos frisören. Men majoriteten skulle nog inte kunna hävda att de är helt oberörda av hur deras eller andras hår ser ut och därför är hårprodukter en väldigt stor industri. Även behandlingar av olika slag är en stor marknad, så som hårfärger, hårförlängning och olika typer av vårdande behandlingar.

Oavsett vilket hår man har så är det viktigt att ha ett sunt förhållande till sitt hår. Det är viktigt att vårda sitt hår och göra det bästa av vad man har med tanke på hur lång tid det tar för håret att växa ut. Att raka av sig allt hår har dock blivit en trend på senare tid, speciellt för kvinnor.