Håret utsätts för slitage av borstar, hårvårdsprodukter, värme, sol och kyla. Många som vill ha ett vackert, glänsande och friskt hår kanske börjar använda fler produkter som ska skapa glans eller får håret ”fylligare” som det många gånger utlovas på schampoflaskan. Faktum är att vissa produkter vi använder innehåller hälsoskadliga ämnen och ger bara en ”effekt på ytan”.

Tänk inifrån och ut

Ett friskt hår börjar med hur man tar hand om sig själv både fysiskt men även själsligt. Att få sina 7 till 8 timmars skönhetssömn betyder mycket för håret och dessutom bör du undvika stress. Man ska samtidigt se till att få i sig 1,5 – 2 liter vätska under en normalvarm dag. Vissa födointag kan vara riktigt bra för håret, för i slutändan handlar det om att man faktiskt blir vad man äter. När man ska få i sig sådant som är nyttigt för håret och hälsan, finns det bra mat att äta för ett friskare hår som man kan vara nöjd med. Mat som som avokado, lax, blåbär, fågelkött eller spenat, linser och ärtor samt en hel del annat nyttigt, kan göra underverk för håret! Man ska alltid tänka inifrån och ut när det kommer till håret. Hela hälsan är viktig och det finns smarta tillbehör för att hålla koll på hälsan, till exempel blodsockernivåerna. Behöver man kontrollera blodsockret, finns smarta och praktiska blodsockermätare att köpa för en bättre kontroll.

Naturligt är bäst!

Det är ett viktigt faktum att hälsa och hår hänger ihop och ser håret torrt och livlöst ut, är det ofta en indikation på att man har någon typ av näringsbrist eller helt enkelt dricker för lite vätska. När det kommer till hårprodukter har allt fler tillverkare börjat inse vikten av ekologiska produkter – men långt ifrån alla. Ekologiska schampon, balsam, inpackningar eller stylingprodukter måste vara märkta med ECOCERT för att kunna godkännas som ekologiska produkter. ECOCERT är en organisation som kontrollerar varor och dess innehåll , produktion och förpackning i över 80 länder. Ämnen som parabener, silikoner, sulfater eller PEG som är cancer- och allergiframkallande samt uttorkande, är helt uteslutna i produkter med en ECOCERT-märkning. Man ska se upp med andra produkter där det kan stå att de är hudvänliga och ekologiska men inte har denna typ av märkning. Ofta marknadsförs produkter felaktigt när de egentligen inte är grundligt kontrollerade.

Naturliga egenbehandlingar från hemmet

Att använda sig av helt naturliga saker från hemmet till håret, kan göra underverk på ett trött och livlöst hår! För ett slitet hår kan du blanda en halv pressad citron, 1-2 matskedar yoghurt (eller dubbelt om håret är långt) och tre teskedar olivolja. Blandning ska sedan sitta i runt 2 timmar. Man kan även använda sig av kokosolja som är känt för att göra underverk både på hud och hår. Det är viktigt att se till så att kokosoljan är kallpressad och ekologisk och inte processad. Kokosolja ska masseras in i blött hår, viras in i en handduk och sköljas ut efter en timme. Det finns massor av andra bra recept som innehåller banan, avokado eller till exempel ägg! Äter man bra mat, sover och dricker tillräckligt och skonar håret från giftiga kemikalier, kan man med största sannolikhet se resultat av ett vackrare och mer livfullt hår!